П`ятниця, 29.03.2024, 05:55
Вітаю Вас Гість | RSS    

 

 



Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вы можете получить WMR-бонус в размере 0,01-0,10 WMR на свой кошелек 1 раз в сутки

Кошелек
Код Защитный код

Обмен Webmoney

Погода в Хотиновке

счетчик посещений

Головна » 2014 » Травень » 16 » Деякі питання організації літнього відпочинку у пришкільних таборах з денним перебуванням дітей
12:19
Деякі питання організації літнього відпочинку у пришкільних таборах з денним перебуванням дітей

Лист МОН № 1/9-248 від 14.05.14 року

 
 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-248 від 14 травня 2014 року

Міністерству освіти і науки, молоді та спорту
Автономної Республіки Крим,
департаментам (управлінням) освіти і науки
обласних, Київської та Севастопольської
міських державних адміністрацій

Керівникам навчальних закладів

Деякі питання організації літнього
відпочинку у пришкільних таборах
з денним перебуванням дітей

До Міністерства освіти і науки України звертаються керівники загальноосвітніх навчальних закладів з наріканнями на те, що місцеві органи управління освітою доводять до них «планові показники» щодо кількості (відсотків) дітей, які в обов’язковому порядку повинні бути залучені до відпочинку в пришкільних таборах з денним перебуванням дітей. Функціонування таких закладів передбачене Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей", згідно якого вони можуть тимчасово утворюватись у навчальних закладах. Уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики та міжвідомчу координацію органів виконавчої влади у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, є Міністерство соціальної політики України. Відповідно, органи управління освітою мають надавати сприяння територіальним органам Мінсоцполітики на місцях.

Як відомо, пришкільні табори з денним перебуванням дітей, в умовах нестачі стаціонарних позаміських закладів оздоровлення та відпочинку, дитячих оздоровчих центрів, дитячих санаторіїв тощо, у структурі закладів оздоровлення і відпочинку складають майже 90 відсотків. При цьому і працівники системи освіти, і батьки та діти свідомі того, що неможливо в таборі з денним перебуванням в умовах приміщення школи забезпечити дітям повний комплекс спеціальних заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, спортивного характеру, як це передбачено Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". Міністерство освіти і науки ініціювало обговорення питання про статус таких закладів та внесення відповідних змін до чинного законодавства.

Звертаємо увагу на те, що перебування дітей у період літніх канікул у пришкільних таборах зовсім не є обов’язковим; рішення про те, де і у який спосіб їх діти проводитимуть літні канікули, приймають винятково батьки учнів.

Також не існує законодавчих підстав для наділення будь-якого органу виконавчої влади та місцевого самоврядування повноваженнями спрямовувати до місцевих органів управління освітою та до керівників навчальних закладів плани чи вимоги щодо тих чи інших "відсотків охоплення" учнів пришкільними таборами з денним перебуванням дітей. Не йдеться про такі "плани" та "відсотки" ні у наказі МОН України від 07.02.2014 р. № 121 "Про забезпечення права дітей на оздоровлення та відпочинок в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, підпорядкованих органам управління освітою", ні у листі від 08.04.2014 р. № 1/9-192 "Про підготовку до оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2014 року".

Просимо зосередити ресурси й увагу на якості, а не на формальних статистичних показниках, відпочинку та дозвілля дітей (особливо із числа соціально вразливих категорій) в період літніх канікул.

Заступник Міністра       П. Полянський

Переглядів: 850 | Додав: sav | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Єдина країна
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук

Web Informer Button