Субота, 20.04.2024, 12:19
Вітаю Вас Гість | RSS    

 

 



Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вы можете получить WMR-бонус в размере 0,01-0,10 WMR на свой кошелек 1 раз в сутки

Кошелек
Код Защитный код

Обмен Webmoney

Погода в Хотиновке

счетчик посещений

Головна » 2013 » Серпень » 26 » Як бути: 1 вересня - ВИХІДНИЙ ДЕНЬ! До уваги керівників навчальних закладів та голів профспілкових комітетів
20:04
Як бути: 1 вересня - ВИХІДНИЙ ДЕНЬ! До уваги керівників навчальних закладів та голів профспілкових комітетів

Як бути: 1 вересня - ВИХІДНИЙ ДЕНЬ! До уваги керівників навчальних закладів та голів профспілкових комітетів

20.05.2013 р. Міністерством освіти і науки України листом за номером 1/9-349 направлено рекомендації щодо навчальних планів та структури 2013/2014 року. В рекомендаціях вказано, що навчальний рік розпочинається 1 вересня святом – Днем знань. Окрім цього, відповідно до наказу МОН від 04.07.2013 № 894 «Про підготовку до 2013/2014 навчального року», Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій необхідно забезпечити урочисте проведення 1 вересня 2013 року Дня знань – у вихідний день.Нагадуємо, що відповідно до ст. 71 Кодексу законів про працю України забороняється залучати працівників до роботи у вихідний день.
Це загальне правило, якого повинні дотримуватися всі роботодавці. Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації або профспілкового представника підприємства, установи, організації і тільки у виняткових випадках. Робота у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця.
Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.
Компенсації у вихідний день (надання іншого вихідного дня чи підвищеної оплати) визначається за згодою сторін трудового договору, і в наказі про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець повинен конкретно зазначити, у який саме спосіб працівникові буде компенсуватися робота у вихідний день.
Інший день відпочинку для кожного працівника доцільно визначати в наказі про залучення окремих працівників до роботи у вихідний день. Якщо цього не зроблено, працівник не має права самовільно визначати інший день відпочинку.
Питання щодо термінів надання іншого дня відпочинку у порядку компенсації за роботу у вихідний день законодавчо не врегульовано. Але сторони не позбавлені права домовитися про надання іншого дня відпочинку, приурочивши його, наприклад, до початку чи кінця відпустки. Згідно зі ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку. Тому порядок компенсації за роботу у вихідний день доцільно визначати у колективному договорі.



Законопроектом № 3105 пропонується внести зміни до Закону України «Про загальну середню освіту», які урегулюють початок навчально року в закладах освіти.

Так, у випадку початку навчального року у вихідний, неробочий день початок навчального року переноситься на робочий день, який є наступним за вихідним, робочим днем. Залучення працівників закладів освіти до надурочних робіт у вихідні та святкові дні можливе лише за їх згодою.

«В Україні продовжується традиція святкування початку нового навчального року, якщо 1 вересня припадає на вихідний день, двічі: 1 вересня без проведення навчальних уроків і в робочий день, що наступає за вихідними днями. Залучення педагогічних працівників до роботи в надурочний час є порушенням законодавства про працю в Україні», вважає народний депутат C.Терьохін.

Переглядів: 2175 | Додав: sav62 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Єдина країна
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук

Web Informer Button